Συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ

Συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ

Αρ. Πρωτ. 11029/03.06.2010

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

Προκαλεί κατάπληξη η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου στην κατατεθείσα με αρ. πρωτ. 6924/03-03-2010 ερώτηση μου, σχετικά με την κατάληψη του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Το αρμόδιο Υπουργείο παρά την διαπίστωσή του περί παραβατικής και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς από άτομα του αναρχικού και ευρύτερα αντιεξουσιαστικού χώρου, που αυθαίρετα έχουν καταλάβει το συγκεκριμένο κτίριο, ομολογεί ότι  δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Φυσικά και δεν αρκεί μόνο η συγκεκριμένη διαπίστωση, αλλά το Υπουργείο οφείλει να προβεί άμεσα στην λήψη μέτρων. Άλλωστε οι συμπλοκές και τα επεισόδια που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο οίκημα είναι καθημερινό φαινόμενο και ανησυχούν έντονα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Τα άτομα αυτά που έχουν καταλάβει το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ, συχνά καταφεύγουν σε παράνομες ενέργειες, όμως το Υπουργείο μένει απλός θεατής των γεγονότων. Η εντατικοποίηση και η ενίσχυση των ελέγχων στην περιοχή με πεζές και εποχούμενες περιπολίες δεν αρκούν, παρά μόνο επιβεβαιώνουν την αστυνομική παρουσία. Η λήψη μέτρων με στόχο την πρόληψη και την καταστολή κάθε παραβατικής συμπεριφοράς δεν πρέπει να μείνει μόνο στα χαρτιά. Η απομάκρυνση των καταληψιών από το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το κτίριο, που άλλωστε αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Υπουργείου Πολιτισμού και να αποκτήσει η περιοχή μια κοιτίδα πολιτισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο για την απομάκρυνση των καταληψιών του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ και ποιό το χρονοδιάγραμμα που θέτει;

Απάντηση Υπουργείου